Thursday, February 2, 2012

Kuala Lumpuris, lõpuks ometi

Lõpuks ometi on selleks korraks meie lennumaraton lõppenud ja oleme kohal, kuigi esialgu üsna väsinud ja uimased. Natuke siis vahepealsest.
Roomas andis mu peavalu ja kehv enesetunne lõpuks järele ja tõepoolest tundus linn oluliselt meeldivam. Õhtust hakkas sadama vihma ja sadas terve õhtu ja öö, isaks veel järgmise hommiku, mil lennujaama sõitsime, ning soe ja lõhnav vihm pehmendas tõepoolsest kõiki emotsioone. Aga Roomat avastame rohkem siiski tagasi koju minnes.
Lendasime vahemaandumisega Qatari pealinnas Dohas. Qatar muideks olevat maailma k'ige rikkam riik, kui võtta hindamiskriteeriumiks kuu sissetuleku ühe inimese kohta. Nafta, ohjeldamatult naftat on selle taga. Doha lennujaam oli tegelikult nagu teletupsumaa, kuna see oli organisereritud väga naljakalt ja sealjuures efektiivselt värvide järgi. Lennujaamal on mitu eraldiseisvat hoonet ehk terminali ja nad kõik on er värvides- kollane, sinine ja lilla. Võibolla oli mõni veel, aga mul ei õnnestunud näha. Näiteks kollases terminalis on kõik sildid, viidad, infolauad jne kollased, sinises sinised jne ning juba check in'i tehes saab inimene omale kas sinise, kollase või lilla pileti. Sinine pilet ja terminal on neile, kes Qatarist edasi ei lenda, kollane meiseugustele transiitreisijatele ja lilla.... no gay business, it' s VIP business :P Lilla on first ja business class reisijatele. Lennukile minnes või sellelt tulles peab inimene jälgima ümbritsevaid värve ja liikuma oma värvi järgi. Lihtne ja geniaalne, mis? Igatahes lõpuks oma Doha - Kuala Lumpur lennukis istudes tundsin ma end nagu kollane teletups ja tahtsin pidevalt kilgata tinkivinkitinkivinki ja lalaaaa.
Kuala Lumpurist endast ka paar sõna. Kliima on kuum, soime ja märg, kui toas lülitada konditsioneer välja, on mõne hetke pärast voodiriided märjad. Kuna tegu on tõsise moslemimaaga, siis väga paljalt ja õhukeselt keegi kuumast hoolimata riides ei käi, mõned ignorantsed turistid ainult. Pean minema kuskilt pikka maani seelikut hankima, kaasa ma unustasin selle võtta, aga vaja hakkab seda kindlasti mine´ma. Muide, paistab, et meil on toas natuke loomariiki ka esindatud, nimelt praegu sibab 1 sipelgas mul siin mööda ekraani ja ma ei ole teps mitte õues pargis vaid oma hotelliutoas. Ööbime Chinatownis, kuna siin on kõige odavam, ja hotell on üsna korralik, meil on näiteks maast laeni suur aken, mis avaneb Chinatowni peamisele turutänavale ja siit on huvitav all tänaval toimuvat sagimst jälgida. Pärast vast panen paar pilti ka üles. Põhiliselt oleme täna toas maganud, kuna lennuk jõudis hommikul ja olime pikast lendamisest väga väss, aga natuke siiski uurisime linna ka, Kuala Lumpur tundub esmapilgul äärmiselt kaootiline, koos eksisteerivad hindud, hiinlased, igasugu muid karvaseid ja sulelisi, arhitektuuris ja linnapildis on see kõik läbisegi,eriti modernsed pilvelõhkujad vahelduvad hiinlaste putkadega ja räpaste nurgatagustega jne. Käisin täna vaatamas linna peamist mosheed, mille külastamisel ei lastud mind enne sisse, kui olin riietunud nende mõistes korralikult. Niigi olin enda meelest korralikult riides, jalad-käed-õlad-kõik muu kaetud, ent sellest oli ikkagi vähe, pidin selga ajama ka veel bruka ja moslemi pearäti. 30-kraadises kuumas oli see üsna karm ja higi voolas selle all ojadena.
Islamist veel natuke. Qtar Airways on ju üdini islamistliku riigi lennufirma ja sellest tulenevalt oli igal sammul arvestatud nende vajadustega. Lennukis näiteks näidati lennu jälgimise tablool kogu aeg, mis suunas ja kui kaugel täpselt asub parasjagu Meka, seda juhuks, kui mind näiteks peaks lennu ajal tabama vastupandamatu soov langeda vahekäiku pikali ja hakata palvetama. Hoidku Allah selle eest, et pea siis oleks mõnes muus suunas kui Meka suunas! Esialgu irvitasin selle üle endamisi, ent kui lennuk sattus vahepeal 10 km kõrgusel päris hullu turbulentsi, ei tundunud korraga palvetamise mõte sugugi enam nii absurdsena. Muide, Doha lennujaamas mõtlesin enne natuke blogida, aga blogspot oli muutnud ennast araabiakeelseks :)
OK, nüüd tegeleme muude asjadega. Väljas läks just pimedaks, läheme õhtust sööma ja siis vaatama pimedas helendavat Kuala Lumpuri kuulsaimat vaatamisväärsust, Petronase kaksiktorne.

1 comment:

  1. 30-kraadises kuumas oli see üsna karm ja higi voolas selle all ojadena.
    Ha! et siiski oled leidnud selle kuumuslae, mida ei kannata? :P

    ReplyDelete