Sunday, February 12, 2012

Jätkuvalt sultani õukonnast

Vanasti oli see lastelavastus "Onu Tik-Taki seiklused", kus sultani vanaema käis oma kassikesega sultani juures teed joomas, idamaised kaunitarid tantsisid kõhutantsu ja arhitektuur oli otsekui 1001 öö muinaslugudest...vot just selline tunne on mul siin. Kas sultanil kasse on, on kaheldav muidugi, ja kõhutantsu ei tee siin tänapäeval keegi, aga ringi liikudes on vastav aura ikkagi kogu aeg olemas.
Samas on riik ise üsna moodne ja võiks isegi öelda, et euroopalik. Kui sõita ringi elamurajoonides, siis näeb see välja, nagu liiguks Kakumäel või Pirital - pilvelõhkujaid ei ole, korrusmaju ka eriti mitte, kõikjal on suured ilusad eramajad hoolitsetud aedadega ja kindlasti mitme autoga maja ees. Teed on korras, linnas on ilus ja maitsekas haljastus, inimesed oskavad keeli...ei oskagi nagu midagi rohkemat tahta. Omad veidrused siin muidugi on, aga see ongi huvitav. Lisaks alkoholile on keelatud igasugune pornograafia, erootikapoed ei tuleks siin kõne allagi, narkootikumide vedamise eest ei hakka keegi mingi kohtu ega vanglaga jamama vaid selle eest määratakse kohe surmanuhtlus, homosuhete eest 10 aastat vanglakaristust. Linnaarhitektuuris ei tohi sultani käsul olla ükski hoone kõrgem kui on linna keskväljakul asuva moshee torn ja see torn on 44 m kõrge. Mõned aastad tagasi ehitati siia uus pangahoone, Royal Bank of Islam, ja selgus, et see sai siiski moshee minaretist veidi kõrgem. Sultan leidis, et see ei lähe mitte, ja andis käsu 2 ülemist korrust maha lammutada. Seetõttu ongi see Royal Bank of Islam´i maja nüüd selline natukene veider, ülevalt kuidagi tömbi tipuga ehitis. Kui viimati valmis äärelinnas uus moshee, mis minu meelest kannab eelmise sultani ehk praeguse sultani isa nime, siis kinkis sultan igale moshee avamisel osalevale külastajale kullaga tikitud palvetamismati.
Võib tunduda jabur, et siin on sultan ees ja taga igal sammul, aga tõepoolest ta ongi kogu riigi funktsioneerimise seisukohalt keskne kuju. Sellist isikukultust nagu siin võis olla vast ainult NSVLis Stalini ajal. Samas, sultan tundub olema igati mõistlik mees. Käisime täna muusumis, kus sai vaadata tundide kaupa igasuguseid sultani ja tema kroonimise artefakte ja üldse infot sultani ja selle riigi kohta. Brunei sultan on lõpetanud Inglise Kuningliku Sõjaväeakadeemia ja tundub olema väga pädev mees, samas ei figureeri ta iialgi kuskil TVs, kollase ajakirjanduse veergudel, ei ole mingeid suuri ämbreid astunud, ei ole kuskil niisama nalja teinud, ei ole ühtegi skandaali prostituutidega, muude mahhinatsioonide osas pole ka midagi kuulda, teeb kõvasti sporti ja hoiab madalat profiili, kui just Rolls Roycede kollektsioneerimine ja mõned muud veidrused kõrvala jätta. Muide, Brunei iseseisvuspäev on 23.veebruaril ja see on juba üsna varsti. Mõtleme siin, et sel ajal oleks väga vahva siin olla, üle linna on suured rahvapidustused ja sultan kindlasti teeb ka mingeid avalikke esinemisi, kus saaks osaleda, aga me ei saa nii kaua siin olla ja ega siin eriti midagi nii pikalt teha ka ei ole. Vahepeal mõtlesime, et käime siis Filipiinidel mõnel paradiisisaarel surfamas ja niisama puhkamas ja tuleme siis iseseisvuspäeva pidustusteks siia tagasi, aga ilmselt jääb see ikkagi ära, kuna läheb liiga kalliks. Oleks me enne aimanud, et Brunei on nii lahe ja omanäoline riik, oleks oma siinoleku paremini ajastanud, et iseseisvuspäev sisse jääks.
Autorenti muideks siin nii lihtsalt ei saagi, kuna kõigil firmadel on täna kõik autod väljas. See on vist ka paratamatu, kuna muid mooduseid ringi liikumiseks siin eriti ei ole. Mingi ühistransport linna piires tegelikult vist isegi on, aga see toimib suht kaootiliselt ja ainult kuni kella 17:30ni. Brunei riigis pidi olema kokku täpselt 42 taksojuhti ja neid peab enamasti ette tellima. Mina ei ole linnas veel ühtegi liikumas näinud. Proovime autot saada ülehomseks...Gabriel siin muidugi paanitseb, kuna liiklus on siin vasakpoolne ja automaatkastiga autod on nagunii kõigil firmadel juba pikat väljas, nii et peaks siis sõitma vasakpoolses liikluses manuaalkastiga autoga ja siis vasaku käega nikerdama käigukangiga. Kuna mina ei sõida, siis mul suht ükskõik ja itsitan siin vaikselt omaette selle mõtte peale :P
Kui aus olla, siis on Bruneis päris palju pakse inimesi. Ja nad on kohe konkreetselt ümmargused, nii mehed kui naised. Paksud on nad seetõttu, et inimeste põhilised hobid on söömine ja shoppamine ja mõlema jaoks on kõigil piisavalt palju raha ja vaba aega. Süüa saab siin hästi, mitmekülgselt ja odavalt pea igal pool ja suurtes kogustes ja sellega kõik kohalikud kogu aeg tegelevadki. Üks kohalik ütles selle kohta, et kuna juua ei saa, siis nad asendavad selle söögiga.
Täna õhtul tahtsime sõita paar kilomeetrit linnast väljas asuvasse kaubanduskeskuste rajooni, et siin poodides natuke ringi vaadata, hängisime linnas tee ääres ja juttu tuli tegema üks kohalik naine. Lõpuks peatus tal mingi tuttav meie kõrval ja tädi sebis meid auto peale ja juht tõi meid siia ilusti kohale, maksime väikese sümboolse tasu ka. Inimesed on siin lihtsalt fantastiliselt abivalmid ja sõbralikud, samas seda mitte pealetükkivalt vaid viisakalt. Tagasi saamise osas andis ta meile oma telefoninumbri ja käskis helistada, kui vaja tagasi saada, selle eest muidugi me maksame talle natuke raha ka, aga imetlusväärne on inimeste lahkus ja uudishimu meie suhtes. Just uudishimulikud on nad, kohe väga. Mind nähes kas tervitavad väga viisakalt ja mõned nooremad kukuvad ka ohjeldamatult isekeskis itsitama, paljud tulevad juttu ajama. Nad räägivad siin küll englishit, aga väga kohutava aktsendiga ja lisavad jutu sisse omakeelseid sõnu, nii et suht keeruline on aru saada. Näiteks täna see naine, kes meid auto peale sebis, rääkis muudkui, et selles kaubanduskeskuses kolmandal korrusel on väga vinged "muffid". No küll me mütlesime, et misasi see muffi on, lõpuks siis jutu käigus selgus, et tädi tahtis öelda "movie" ehk kino.
Rohkem ei ole hetkel aega blogida, see u later :)

No comments:

Post a Comment