Monday, March 25, 2013

Nagu jõulud, ainult parem

Seoses lähenevate pidustustega peab iga perekond ehitama omale sellise kaardus ja võimalikult uhkelt kaunistatud bambusepuu ning hiljemalt homme õhtuks peab see igaühel oma väravas püsti olema. Seoses sellega tundub, nagu oleks igasugune muu elutegevus tervel saarel sootuks seiskunud. Kõik muudkui ehitavad ja kaunistavad oma puid, ostavad ja müüvad igasugu vidinaid, millega neid puid kaunistada, transpordivad neid ühest punktist teise, panevad neid kambakesi üles jne. Meie kodumajutuse pere on natukene hiljaks jäänud, nad hakkasid alles täna pihta ja praegu all õues ehitavad, samas kui osades templites hakati juba nädal tagasi vaikselt pihta. Kes kuidas, oluline on vaid see, et homseks õhtuks oleks valmis ja puu üleval. Meie majaperemees rääkis, et see puu on oluline kui inimese elutee sümbol nende jaoks, alguses selline madal, siis taevasse kõrguv ja eluterve ja lõpuks allapoole kaardu ehk taandarenev. Ja see eluteepuu peab olema kaunistatud terves pikkuses. Puu alumisse otsa, umbes inimese pea kõrgusele, ehitatakse samuti väga uhkelt dekoreeritud kast (meenutab meie kuldnokkade pesakaste, ainult suurem), sinna siis pannakse jumalatele ohvriannid.
Pidime täna minema siin ühte reisibüroosse oma lennupiletite järgi, seal on meil juba tuttav vana, kuna eile need piletid juba ostsime tema abiga ja veel päev enne seda käisime seal niisama lobisemas ja uurimas, ja kui täna läksime, siis oli putka uks küll lahti, aga mitte kedagi polnud kuskil, kuigi ootasime tükk aega. Tüüp ise eile just ütles, et ta on täna päev otsa seal. Kuna tal oli tagauks ka lahti, mõtlesin, et ma siis lähen vaatan tüübi aeda igaks juhuks ja voila! loomulikult ei ole täna mingisugune töö tegemine ega piletite müük üldse oluline vaid tüüo ehitas südamerahus oma aias hoopis seda puud, täpsemalt kaunistas seda tumeroosade lehvide ja tutikestega :)
Rentisime täna rolleri, seekord siis mitte enam Harley vaid tavalise Honda rolleri, hind 4 EUR ööpäev, ja sõistime natuke niisama ringi, mööda väikeseid külasid ja külavaheteid. Päris mitemetes külades on juba igal pool need puud üleval ja paljudes just parasjagu pandi või transporditi. See on üsna mitme mehe töö, see puu on üsna raske, mitmekesi enamasti aetakse seda püsti, esmalt tuleb talle auk kaevata jne.Kõik tüübid, kes ka rolleritega külavahel sõitsid, transportisid neid vidinaid, millega oma puud kaunistada, või bambuselehti selle jaoks vms. Ja igas külas tapetakse täna siga. Esialgu sattusime ühes külas peale seatapule ja mõtlesime, et mis siis ikka, aga siis hakkasime samale asjale peale sattuma igas külas ja selgus, et see on ettevalmistus ülehomseks, et jõuaks kõik valmis, marineeritud jne. Siin on selline rahvusroog nagu satay, see on puutikkude otsas sütel küpsetatud liha, nagu meil shaslõkk umbes, süüakse riisi ja mingi tradistsioonilise pähklikastmega. Ühes külas oli tehtud küla keskele suur lõke ja mehed küpsetasid kimpude kaupa lõkke ümber satayd, lehvitasid meile ja kutsusid endaga grillima ja liha sööma. Me oleks muidu läinudki, aga sellest lõkkest vaid mõni meeter eemal toimus parasjagu kohe järgmine seatapp. See oli mulle veidi liig ja lihaisu muutus suht olematuks.
Igatahes tundub, et nüüd paariks päevaks tavapärane elutegevus siin lakkab. Ülehomme on põhiline action, meie perekond kutsus meid endaga osalema tseremoonial nende perekonna templis (siin on igal perekonnal oma isiklik tempel) ja siis on selleks ajaks juba üleni kaunistatud linnas omaette veel avalikud tseremooniad ja rongkäik läbi linna, sellel rongkäigul kannavad kõik jumalatele igasuguseid uhkeid ohvriande. Igatahes on see väga põnev ja silmaringi avardav kogemus, umbes nagu jõulud ja laulupidu korraga, 2 in 1.

2 comments:

  1. Kas saite ka mõnda "elupuud" kaunistada või oli see ainult majaomaniku/-elaniku eelisõigus ja kohustus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muide, kommimine on siin nüüd mitmeid kordi kergem. Leiutati lõpuks normaalne update vist :)

      Delete